zdravé stravovanie
Žijeme v dobe, ktorá má vplyvom chemizácie a nadmerného používania pesticídov v potravinárskom priemysle neblahý vplyv na náš organizmus. Konzumujeme potraviny, ktoré obsahujú veľa konzervačných látok, skrytých tukov a cukrov, ktoré poškodzujú naše zdravie. Rozhodli sme sa preto v našej SŠMŠ dbať o to, aby Vaše deti prijímali kvalitnejšie, výživnejšie a zdravšie potraviny, pretože podľa najnovších výskumov, to čo zjedia už v útlom veku vie ovplyvniť ich zdravie v dospelosti a nám na tom záleží.
Do jedálneho lístka už dlhodobo zaraďujeme celozrnné produkty v podobe cestovín, ryže, pohanky, iných obilnín a vyšší objem rybacích jedál. Rovnako sa staráme, aby Vaše dieťa prijímalo kvalitné bielkoviny, pretože dlhodobé výskumy, potvrdené taktiež našim monitorovaním telesného zloženia detí zistilo nízky objem proteínov v telách detí, čo má za následok aj nízku úroveň svalovej hmoty a výrazný nepomer vo vzťahu k tukovej zložke tela. Našou filozofiou je naučiť deti jesť zdravé potraviny už od 2-3 rokov, ako k nám začnú chodiť, čím ich vychovávame k zdravému stravovaniu. Z našich skúsenosti vyplýva, že deti v SŠMŠ už v predškolskom veku potom nemajú problém konzumovať lepšie potraviny, hoci sú v porovnaní s tými nezdravými menej chutné.
Vážení rodičia, uvádzame len stručné príklady ako meníme v rámci našich možností stravu pre Vaše deti. Aplikovala som skúsenosti, princípy a aktivity, ktoré vychádzajú z Programu ozdravenia výživy obyvateľstva Slovenskej republiky a Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015 – 2025.
- Cestoviny (aj špagety) a pečivo konzumujeme len celozrnné, vo veľkej miere špaldové, pričom ak je v jedálnom lístku croissant, je pripravený z celozrnej múky z lokálnej košickej výroby. Podľa výsledkov štúdie z Harvardovej univerzity, ktorá bola zverejnená v januári 2015, pravidelné jedenie celozrnného chleba, ovsenej kaše, alebo iných celozrnných potravín predlžujú život. Výskumníci odhadujú, že každá jedna denná porcia celozrnnej potraviny znižuje celkové riziko predčasného úmrtia o 5 % a riziko úmrtia spôsobené kardiovaskulárnymi ochoreniami o 9 %.
- Ryžu konzumujeme v natural verzii, nie bielu.
- Vyvarujeme sa bravčovému mäsu, živočíšnemu tuku všeobecne, maslu s vysokým obsahom nasýtených mastných kyselín, ktoré sú z pohľadu zdravotných rizík najnebezpečnejšie. Nasýtené mastné kyseliny (= živočíšne tuky) znižujú prekrvenie mozgu, najmä dôležitých oblastí, ktoré narábajú s emóciami a novými informáciami (Frank a spol., 2012). Začiatkom júla 2016 bola vo vedeckom časopise JAMA Internal Medicine publikovaná doposiaľ najrozsiahlejšia epidemiologická štúdia z dielne Harvardovej Univerzity. Skúmala vplyv rôznych foriem tuku na zdravie a úmrtnosť. Výsledky tejto štúdie ukázali, že ak človek vo svojej strave zníži príjem nasýtených tukov (napríklad maslo, bravčová a iná živočíšna masť a tuk z červeného mäsa) a zvýši príjem nenasýtených mastných kyselín z rastlinných zdrojov (olivový, repkový olej a iné) prináša to významné zdravotné benefity už aj pre detský organizmus.
- Do jedálneho lístka zaraďujeme ryby (2-3krát týždenne). V štúdii publikovanej v časopise Circulation: Heart Failure, výskumníci počas obdobia 12 rokov analyzovali skupinu 37 035 zdravých ľudí. Tí, čo jedli mäsových produktov najviac, mali v porovnaní s tými, ktorí ich jedli najmenej, dvojnásobne väčšie riziko infarktu myokardu. Zo záveru štúdie vyplýva, že ak máme záujem svoj kardiovaskulárny systém chrániť, tak máme (už aj u deti) znížiť konzumáciu mäsa na max. 2-krát týždenne a do svojej stravy namiesto rizikových mäsových potravín zaraďovať 2 až 3-krát týždenne morské ryby.
- Vyvarujeme sa transmastným kyselinám obsiahnutých v sladkostiach.
- Ovocie a zeleninu konzumujeme v čo najväčšej možnej miere. Máme vlastného lokálneho dodávateľa, ktorý nám denne prináša čerstvé nechemizované produkty.
- Stravu pripravujeme vo vlastnej modernej kuchyni technológiou prípravy stravy na pare v konvektomate. Pripravená strava sa udržiava teplá vo výhrevnom pulte a podáva sa deťom na teplé taniere.
Dennú prípravu jedál majú na starosti pani kuchárky:
Magdaléna Timková
Lucia Veľková
POZRITE SI NÁŠ